balans

Ca si cum as fi amortit intr-o inertie optimista, in ultimul timp (preocupata mai mult de realizarile Veronicai) alungasem cumva orice ingrijorare (chiar si constructiva) din gandurile mele. E bine acum, imi spuneam, Vera este echilibrata, sunt minunate aceste diferente care o fac „speciala”.
Totusi este atat de important sa cautam in tot ce traim, echilibrul.

Ma gasesc de fiecare data in fata aceluiasi resort care trage de mine, cand intr-o parte cand in cealalta. Sa o cunosc si sa o accept asa cum este, dar si sa inteleg ce anume trebuie schimbat, ce anume trebuie ghidat in directii opuse. Sunt momente in care simt cu intensitate nebuna ca m-as muta in workshopuri de specialitate, m-as duce la congrese internationale, as devora cartile si paginile de net care vorbesc despre aceasta identitate a fetitei mele.
Am momente de liniste in care pot fi eficienta in munca cu fiecare rotita din mecanismul Veronicai si apoi vine, intru echilibrare, cate un moment de deznadejde, de descurajare, o clipa de foc al mintii care nu-mi mai permite sa STIU si sa SIMT ce e bine sa fac, ce e bine sa spun…

Viata nu este un basm, se spune. Eu incerc sa cladesc unul pentru noi dar nici macar nu stiu daca fac bine ceea ce fac. Daca asta o indeparteaza mai mult de constientizarea realitatii? Daca alung mai mult putinta ei de a se adapta si de a se descurca in paliere ale vietii unde nu exista magie si unde abracadabra nu este suficient pentru a depasi obstacolele? Nu stiu. O multime de intrebari imi umplu mintea si sufletul.

Este suficient ca ea sa simta ca o inteleg si o accept, ca ii tin in palme cu caldura unei iubiri irationale enorma ei creativitate si atunci imaginatia ei umple spatiile existentei, ca apa intr-un vas plin cu bolovani. Creativitatea ei mangaie acesti bolovani, ii modeleaza si ii transforma in obiecte de arta, in personaje bune, in elemente din „lumea ei”.

Dar curand dupa aceasta, ii povestesc (de data asta rational, lasand-o cumva uimita) despre diferentele dintre oamenii buni si oamenii rai, dintre povesti si viata reala, dintre gesturile ei si comportamentele adecvate in societate – care nu sunt acelea din piesele ei de teatru. Nu putem dansa, canta si inventa poezii intr-un magazin sau pe strada, nu ne putem imagina ca soseaua cu masini este intrarea in castelul Disneyland, trebuie mereu sa ne amintim regulile de politete, regulile de viata, de stat la masa, de rabdare, de ascultat pe cineva, de diferentiat oamenii dupa dorinte, dupa gesturi, dupa cuvinte, atitudini, comportamente, etc.

Trebuie sa o ajut si sa o motivez in harul ei si in acelasi timp trebuie sa o „trezesc” de fiecare data din visele ei de bunatate eterna si de feerie continua, aratandu-i cum sa-si construiasca poduri intre ea si ceilalti, intre ea si lumea care nu ii seamana. Lumea de care pare ca nici nu are nevoie.

Aceste doua forte trag in sensuri opuse de inima mea de mama. O iubesc mai presus de mine insami si nu as putea sa traiesc cu constiinta ca nu am facut mai mult decat mi-a stat in putinta pentru a o echilibra si pentru a-i da un start bun in viata. Dar este atat de fragil echilibrul intre forte… Vera sa stie ca nu doresc sa o schimb, ca in realitate eu insami ma uit la ea in sus, ca la un exemplu de viata, de bunatate si de iertare; si in acelasi timp sa o invat mii de lucruri despre lumea in care traieste si despre cum sa se raporteze la ea, fara sa se raneasca.
Sa cizelez basmul, fara a-l distruge.

Doamne, ajuta-ne!

Anunțuri

Un gând despre „balans

 1. tataia Petrica spune:

  Balanta ce inclina spre adevaratul sens al vietii este dragostea.
  Viata fara dragoste isi pierde sensul
  Inteligenta fara dragoste te face pervers
  Justitia fara dragoste te face implacabil
  Diplomatia fara dragoste te face ipocrit
  Succesul fara dragoste te face arogant
  Bogatia fara dragoste te face avar
  Supunerea fara dragoste te face servil
  Saracia fara dragoste te face orgolios
  Frumusetea fara dragoste te face ridicol
  Autoritatea fara dragoste te face tiran
  Munca fara dragoste te face sclav
  Simplitatea fara dragoste isi pierde valoarea
  Vorbele fara dragoste te fac introvertit
  Legea fara dragoste te supune
  Politica fara dragoste te face egoist
  Credinta fara dragoste te face fanatic
  Crucea fara dragoste reprezinta tortura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s