intaiul cuvant scris cu litere de mana

Din categoria acelor „banalitati” care devin repere in viata afectiva, astazi Vera a scris primul ei cuvant cu litere de mana. Cuvantul care este (sau ar trebui sa fie) pentru noi toti sinonim cu iubire, mangaiere, stabilitate, caldura, sacrificiu, leagan, incredere, refugiu, pace, imbratisare. Cuvantul de la care pleaca cele mai multe dintre trasaturile noastre, cuvantul care ne ofera (sau ne refuza) pornirea in viata. Cuvantul care are cea mai multa poezie, care are puterea de a incalzi sau dimpotriva a degera copilaria, cuvantul prin care viata insasi capata forma.

Pentru mine personal, aceasta este o zi istorica. Imi plec genele inlacrimate de emotie si multumesc lui Dumnezeu pentru ca mi-a ingaduit sa fiu…. mama.

Anunțuri

Un gând despre „intaiul cuvant scris cu litere de mana

 1. Petre spune:

  Fiecare mama are destinul ei. Imi vin in minte versurile lui Cosbuc”In vaduri ape repezi curg.Si vuiet dau in cale Iar plopi in umedul amurg Doinesc eterna jale.Carari ce duc la moara-Acolo, mama te zaresc Pe tine-ntr-o cascioara….Si tot el scrie despre mama”Nici flacari, nici potopul, nici mii de limbi infame/Nu pot sa puna stavili pornirii unei mame,/Cand apara cu viata pe fiu: nici lumi intregi/Cu monstri toti,nici arma cu singele,nici regi,/Cu lant din talpi in crestet,prin fier si aspre legi/Nu pot sa i-o destrame”.
  ”Nu-i nimic mai mai gingas si nu-i nimic mai tare/Ca dragostea de mama…”(Alecsandri).
  ”Profesorul lumineaza capul cu stiinta,mama incalzeste inima cu amorul matern”(Aricescu).
  ”Cresterea ,prin urmare fericirea neamului omenesc sta pe bratele mamelor”(Baritiu).
  Mama este destinata a forma inima omului,principiile si maximele ei sunt formele pe care le toarna si se dezvolta moralul omului si cand acesta vor fi vicioase,moralul isi ia o obiectie vicioasa.Atunci ,capul omului se poate mobila destul de bine, poate sa cuprinda toate cunostintele veacului sau, el tot nu va fi civilizat,caci adevarata civilizatie este civilizatia inimii si civilizatia inimii este numai de competenta mamei”(Bolliac).
  ”Exista femei care sar in sus daca li se spune ca iubirea materna este un instinct; ele nu vad ca de acolo izvoraste puterea”(Iulia Hajdeu).
  ”Mama este cel dintai dascal al nostru; de la dansa incepem a lua cele dintai cunostinte, in bratele ei incepem a judeca binele de rau; in bratele ei petrecem toata pruncia si copilaria noastra; in faptele ei incepem si noi a ne inchipui cum trebuie a trai o viata viitoare:asociatia,tovarasia cea mica ce sta in familia noastra, unde mama este carmuitorul si economul, ne infatiseaza adunarea acestor in parte insotitori care fac politicoasa societatea; intr-un cuvant, drumul pe care ni-l apucam in aceasta viata isi are inceputul in cele dintai si fragede pasuri pe care mama ne indreapta si care, ghemul cuvantarii si al judecatii noastre, mama incepe a ni-l desfasura”(Heliade Radulescu).
  „Prin pozitia lor familiala si sociala, mamele au influenta cea mai puternica asupra dezvoltarii culturi in generatia tanara;ele au sacra misiune de a o educa astfell ca natiunea impilata si tara nefericita sa aiba in viitor mai multi fii bravi, mai multe fiice demne”(I.Vulcan,”Familia” ian.1870)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s