cartierul „Casutele Copilariei”

M-a amuzat si m-a uimit recent o exprimare (prea) matura a Veronicai. Dupa ce si-a asezat jucariile-cheie ale primilor ani din viata ei pe raftul portocaliu de langa patul ei, a decis ca aceasta asezare sa poarte numele de „cartierul Casutele Copilariei” si mi-a zis cu o nostalgie pura, mustind de implinire si nealterata (inca) de nicio frustrare omeneasca: „mami, aceste casute mi-au marcat mie copilaria!”.

Inconstient, ea si-a facut singura rezumatul primilor 7 ani de viata, adunandu-si simbolurile intr-un cartier sintetic, o metafora minunata, dovada a faptului ca Vera poarta in sine exercitiul cercetarii interioare, la modul lui cel mai natural, frumos si eficient cu putinta. Vazand-o, eu insami am zambit nostalgic gandindu-ma ca da, asa este, viata ei personala s-a dezvoltat pe aceste sine, pe aceste repere magice care, intamplator sau nu, au fost „case”, edificii in interiorul carora exista si se manifesta familii, prieteni, personaje bune, relatii.

Acesta este motivul pentru care am vrut sa consemnez si in povestea „identitatii” ei, numele acestor borne existentiale, primii piloni ai propriului ei destin. Ele nu au fost doar niste simple jucarii ci terenuri complexe de explorare a sentimentelor umane, primul ei rodaj afectiv in aceasta viata. De la jucaria respectiva, de fiecare data a plecat in cercetari complexe, a descoperit filme, carti, povesti, jocuri pe internet, intreaga lume descrisa de respectivul simbol.

Casuta-Stropitoare, in care locuieste Fifi Forget-me-not, in jurul careia au migrat personajele dragi (si intotdeauna lipsite de violenta) ale primilor ani de viata: bondarelul Bumble, pictorita Violet, Primrose, melcusorul Slugsy, paienjenita Wendy, Poppy, Stingo si matusa Tulip.

Casuta Fericire (denumita asa chiar de Vera) in care au trait Veronica Fericire, tatal Fericire si mama Fericire si care a fost pentru un timp spatiul cald si incurajator in care s-au desfasurat jocurile acestora.

Clubul lui Mickey Mouse, uriasul simbol al unei perioade intense de terapie si dezvoltare a relationarii, geniul bunatatii si al prieteniei, muza primei carti a Veronicai. Prietenii acestui club (Mickey, Minnie, Daisy, Donald, Pluto si Goofy) au fost simultan profesori de socializare, subiecte inepuizabile pentru desenele, povestile si poeziile Veronicai, generatori si insotitori de principii si valori fundamental bune si necesare, precum empatia, altruismul sau increderea ca exista o solutie pentru orice impas.

Casa si castelul Peppei sunt, in continuare in spiritul inepuizabilei creativitati, o gara din care tot mai multe trenuri pleaca spre lume, spre cunoastere, in cautarea sinelui dar si a universului. Prin toata aceasta sinteza (care desigur cuprinde si casa Lego – indemanare, inteligenta, lectie de rabdare), cartierul Verei semnaleaza intr-un fel asumarea urmatoarei etape si a noilor trepte, peisajul nesfarsit de alternative pe care Veronica le priveste in fata cu forta si incredere, caci pasii ei sunt in fiecare clipa sustinuti de radacinile puternice ale iubirii noastre.

Am spus ca sunt uimita si amuzata de vorbele Veronicai, dar in acelasi timp sunt incurajata si certificata in munca mea intensa de consolidare a edificiului-Vera. Prin fericirea, echilibrul, bunatatea si caracterul frumos al fetitei mele imi gasesc eu insami fericirea.

Casele Copilariei

Anunțuri

3 gânduri despre „cartierul „Casutele Copilariei”

  1. chiru viorica spune:

    Casuta stropitoare a lui Fifi, clubul lui Mickey, casa lui Peppa si cetatea soldatilor , cit toate casele la un loc…apar si in peisajul nostru. Majoritatea…cu inspiratie.In ultima ta fraza am vazut un tzunami de dragoste pentru copil. Asa imi placeeeeeee.

  2. PETRE spune:

    Si mie.Si sunt convins ca in acest „cartier raft” se vor mai depana multe etape ale fericirii.Dumnezeu sa ne ajute pe acest drum al fericirii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s