Asperger’s

In mod evident si… impresionant, in ultima vreme Vera se simte tot mai atrasa si motivata de aceasta „denumire” a ceea ce infatiseaza o tulburare de comportament, o iesire din rand, o natura diferita si ceea ce, in fond, este parte integranta a identitatii ei.

Observ un fel de insistenta (exprimata prin creativitate) pe acest cuvant care pana nu demult nu reprezenta nimic pentru ea, chiar daca noi nici nu am facut mare caz de el dar nici nu l-am ascuns ca si cum ar fi fost o boala dezagreabila si nedorita. Am tratat intotdeauna acest „fel de a fi” cu dragoste si respect, cu echilibru si demnitate. Ca pe ceva extrem de firesc, o denumire generica care nu face altceva decat sa descrie un ansamblu de trasaturi speciale (care da, de foarte multe ori se suprapun peste trasaturile ei). „Terapia” pentru Veronica nu a insemnat niciodata „sa ne vindecam de acest sindrom” ci „sa ne cunoastem mai bine, sa ne jucam si sa ne adaptam la noi insine, la ceilalti, la lume; sa invatam ceea ce nu stim; sa fim empatici, sa invatam cum sa recunoastem insusirile celorlalti pentru a le putea deosebi, intelege si respecta; sa ne manifestam calitatile fara a-i deranja pe ceilalti (dar in acelasi timp fara a renunta la ceea ce suntem in mod fundamental). Cu alte cuvinte, ceea ce noi parintii trebuie sa-i invatam pe copiii nostri, indiferent daca prezinta o tulburare, alta… sau niciuna.

Eu cred ca tot dragul ei prieten Vlad i-a ghidat interesul si atentia asupra acestui lucru, caci in cadrul intalnirilor el rosteste cuvantul „Asperger” intr-o maniera dezarmant de jucausa, deschisa si ingenua, fara retineri „mature” jenate, fara disimulari, ba chiar cu dorinta de a-l avea si el… (chiar a intrebat-o pe Vio intr-o zi „mami eu de ce nu am niciun sindrom? Cum pot face sa am?„). Ceea ce a oferit dintr-o data sindromului Asperger un iz de calitate artistica, de insusire dezirabila, facand-o sa aiba in ochii lui (primul baiat iubit) – si implicit in ochii lumii – o aura interesanta prin apartenenta la aceasta categorie de trasaturi. Si a inceput sa-si foloseasca „eticheta”, simplu si firesc, desenand, scriind despre asta, incepand cu pasi mici (dupa parerea mea) lungul si complexul proces al cunoasterii de sine.

Sunt sigura ca si terapia constanta isi are partea ei esentiala in noua etapa de dezvoltare a Verei. E frumos, e o lume de basm daca o privesti prin ochii ei de copil. E o lectie despre cum sa poti privi lucrurile cu ingaduinta, cu deschidere si libertate. Vera este (asa cum ea insasi ii reprezinta pe acesti copii „cu aura”) un inger de iubit si de urmat.

copii aspie iarna

Reclame

2 gânduri despre „Asperger’s

 1. petre spune:

  “CUNOASTE-TE PE TINE INSUTI”SPUNEA SOCRATE.
  VA ADMIR PREOCUPAREA SI EFORTURILE IN DEZVOLTAREA LUI VERONICA
  EU VAD PARTEA PLINA A PAHARULUI
  AM COPIAT DE PE INTERNET UN ARTICOL PE CARE MERITA SA-L CITITI Noul Einstein” Jacob Barnett are doar 12 ani si are o noua versiune a teoriei relativitatii. Este deja recunoscut ca un geniu, dupa ce si-a uimit familia si profesorii cu vastele sale cunostinte in domeniul stiintei, pustiul reusind sa termine liceul la doar 8 ani.

  Jacob Barnett „Noul Einstein” are doar 12 ani

  Jacob Barnett are un coeficient de inteligenta de 170, mai mare decat al celebrului Albert Einstein, care avea 150, participa la cursuri universitare de astrofizica si poate recita oricand primele 200 de cifre ale numarului Pi.

  Kristine, mama lui Jacob, nu a fost sigura daca ideile fiului sau sunt doar niste nebunii sau sunt lucruri geniale, astfel incat si-a filmat fiul in timp ce acesta expunea „o noua teorie a relativitatii” si a trimis inregistrarea la Institutul pentru Studii Avansate de la Universitatea din Princeton.

  Verdictul profesorilor universitari: pustiul este un geniu! „Sunt impresionat de interesul lui Jacob pentru fizica si de volumul de cunostinte pe care le-a acumulat singur, pana acum. Teoria pe care el a initiat-o cuprinde cateva dintre cele mai grele concepte din astrofizica si fizica teoretica. Oricine va reusi sa rezolve astfel de teorii intra in cursa pentru Premiile Nobel”, se arata in e-mailul trimis familiei de catre profesorul Scott Tremaine.

  Albert Einstein a publicat teoria relativitatii la varsta de 26 de ani, dar Jacob scrie istorie la aproape jumatate din acea varsta.
  Video: Jacob Barnett are o noua versiune a teoriei relativitatii

  La o varsta foarte frageda, adolescentul a fost diagnosticat de medici cu sindromul Asperger, o afectiune caracterizata prin dificultati in interactiunea sociala, alaturi de existenta unor sabloane repetitive de comportament si interese. Acest sindrom difera de alte tipuri de autism prin faptul ca nu prezintă lacune de dezvoltare lingvistica si cognitiva. Jacob se afla, in prezent, in faza de recrutare in cadrul unui departament de cercetare al Universitatii Indiana.

 2. Ana spune:

  mersi pt articol tata, auzisem de acest baietel… Intr-adevar sindromul Asperger mai este supra-numit si „sindromul micilor genii”. Mi-a placut mult descrierea sindromului din finalul articolului, este f corecta, din nou regasim similaritati (sabloane repetitive de comportament si interese; dificultati de inter-relationare sociala, plus diferentierea de autism… etc) / va pupam, pe tine si pe Ritta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s