Somnul Arielei, un upgrade pentru discutia de seara

Anul trecut in vara, in timpul vacantei noastre la Baia de Fier, Vera a initiat un obicei de familie. Tragea de timp sa nu se culce si tot insista “Haai, va roog, spuneti-mi ce v-a placut voua cel mai mult astazi?.. Dar cel mai putin?… Acum mai spuneti-mi ceva asa de la voi, nu conteaza ce… va rooog…”. Asa a aparut si s-a impamantenit traditia unei conversatii inainte de culcare cu urmatoarele categorii clare: “Cel-mai-mult-ul-meu” (insemnand enumerarea, povestirea si scurta analiza a lucrurilor care ne-au placut fiecaruia in ziua respectiva), “cel-mai-putin-ul-meu” (evident, ce ne-a placut cel mai putin), “deloc-ul” (ce ne-a intristat) si “ceva-si-nu-conteaza-ce-ul” (aici lasand la libera alegere a fiecaruia ce sa spuna, de regula fiind mici declaratii de iubire si “pupete” intre noi).

Acest obicei ne-a insotit de-atunci permanent, timp de aproximativ un an, fiindu-ne zilnic (inainte de culcare) un bun prilej de auto-evaluare, ordonare a sentimentelor si constanta constientizare a valorilor vietii noastre. Unde mai punem ce excelenta metoda de linistire pentru Veronica, a carei nevoie de algoritmizare este oricand sinonima cu nevoia de a respira.

Anul acesta, dupa ce ne-am intors din vacanta cu prietenii olandezi, vreme de vreo doua-trei luni discutia de seara a intrat in conul de umbra al plictiselii. Devenise o rutina asupra careia Vera nu se mai putea concentra si n-am mai insistat. Pana recent, cand tot ea si-a amintit deodata ca Tom propusese intr-un timp sa restructuram si sa re-organizam discutia, astfel incat sa invie si sa ne prinda iar in farmecul unei dulci traditii de familie.

Dupa un amuzant brainstorming in 3, s-a adoptat unanim ca discutia sa se numeasca “Somnul Arielei” (cel putin pe perioada pasiunii ei pentru sirene) si sa cuprinda urmatoarele 4 categorii:
1. Placutele, care sa fie bineinteles elementele zilei care ne-au adus placere, reusitele, creatiile, satisfactiile, bucuriile, sentimentele si emotiile pozitive.
2. Neplacutele, respectiv ce ne-a adus neliniste si ce am facut pentru a rezolva situatia aparuta.
3. Recunoscatoarele, acestea fiind cuvinte si ganduri de recunostinta pentru lucrurile atat din prima cat si din cea de-a doua categorie. Pentru lucrurile bune nu trebuie niciodata sa uitam sa fim recunoscatori, se stie. Si da, putem gasi de asemenea cate ceva bun in fiecare lucru care ne aduce neplacere – efortul de a depasi, curajul, forta, ambitia, rugaciunea si in sine drumul catre iesirea din impas, din tensiune, din conflict. Acesta mi s-a parut “upgrade-ul” cel mai important al discutiei, caci dupa parerea mea recunostinta este un sentiment care aduce de la bucurie si stare de bine pana la miracole in viata noastra. Si personal, mi se pare extrem de benefic sa mergi la culcare cu gandul ca ai cui si pentru ce sa multumesti.
4. Ultima, Visele Arielei este categoria cea libera, in care spunem fiecare absolut ce vrem noi, proiectam ceva pentru viitor, rostim o nerabdare, o asteptare, o dorinta, o curiozitate, un plan, o propunere, o idee, orice (asta si ca mic exercitiu subtil de a iesi din rigoarea algoritmului absolut si de a deprinde putin din haosul si imprevizibilul vietii).

Ei si acestea fiind spuse, va multumim pentru ca ne cititi si ne sunteti alaturi cu simpatie si ganduri frumoase si va dorim… Noapte buna.

Reclame

3 gânduri despre „Somnul Arielei, un upgrade pentru discutia de seara

 1. petre spune:

  “Somnul Arielei” ar trebui sa ne ” trezeasca” si pe noi cei “nascuti mai devreme”
  Este un obicei foarte bun pentru planificarea timpului,te ajuta sa te autevaluiezi si sa se autodepasesti zilnic
  Din experienta pot sa-ti spun ca trebuie gestionate actiunile si nu timpul.
  Obiectivele sunt pe termen lung si pe termen scurt.Nu stiu daca ea a inceput un „JURNAL” Este foarte importanta intocmirea unei agende cu sarcini zilnice si separat un jurnal intim de succese al “Arielei”.O sa o ajute sa constientizeze in timp unde se afla si totodata ii va da posibilitatea sa –si imbunatateasca progresele din mers.
  Se stie ca pasi mici duc spre rezultate mari si esecurile duc spre cele mai mari succese.
  IMPORTANT IN VIATA E SA ALEGI OAMENII CARE TE RIDICA NU CEI CARE TE COBOARA.
  Pentru inceput cateva sfaturi permanent valabile:
  1.Subtiaza din importanta lucrurilor banale fara mila si concentreaza-te pe cele esentiale
  2.Aloca-ti pauze strategic
  3.Renunta la distrageri
  4. Inspira-te !
  5.Elimina-le discutiile inutile..stabileste-ti un plan bine pus la punct si un orar pre-stabilit al comunicarii
  6 Optimizeaza-ti ferestrele de timp.
  7.Propune-ti termene limita !
  8.Automatizeaza-ti viata personala.Pe cat posibil
  9.Dormi 20-30 minute dupa amiaza
  Sun convins ca rezultatele “Arielei” vor fi uluitoare.
  Doamne ajuta!

 2. Ana Titoiu Tomescu spune:

  Mi-a placut mult vorba asta „somnul Arielei ar trebui sa ne trezeasca pe toti” 🙂
  Pt Vera „jurnalul” se constituie deocamdata in aceste discutii plus in toate creatiile care vorbesc despre viata si sentimentele ei. Precis va ajunge si la jurnalul in forma lui clasica, la momentul potrivit pt ea. Doamne ajuta!!

 3. petre spune:

  Cred ca”Jurnalul Arielei” noastre va vindeca multe suflete cu ajutorul lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s