Marturii despre o fetita rupta din soare (5)

Ii multumesc cu nesfarsita dragoste doamnei Susana, pentru ca oricat de mult si profund i-as ajuta eu pe ceilalti s-o inteleaga pe Vera, trebuie sa ai cui sa vorbesti. Trebuie sa ai sansa de a gasi oameni cu disponibilitate afectiva, caractere, firi bune si altruiste, caci da – Vera are extrem de multe de daruit, insa are si nevoie de oameni care sa-i daruiasca. Aceasta daruire pe care ea o asteapta nu se masoara niciodata in bani, cadouri, jucarii, lux, confort, lucruri materiale sau note mari, premii si medalii. Ci in intelegere, rabdare, explicatii, deschidere sufleteasca, devotament. Si in relatii cu sens! Relatii care sa poarte in ele o poveste, o idee pe placul ei, un pic de magie, un strop de lumina.

Si aceasta este…

♥ ♥ ♥

Susana Tiron, învățătoarea Veronicăi.

Pe Veronica am avut norocul să o cunosc în toamna anului 2012, când a venit în clasa întâi. Știam că este un copil special, care are nevoie de atenția mea. Acest lucru m-a speriat destul de tare. Cea care m-a ajutat să depășesc această stare a fost Ana, mama Veronicăi, căreia îi mulțumesc pe această cale. Ea a fost cea care m-a ajutat întotdeauna să găsesc drumul prin labirintul întortocheat al Sindromului Asperger. Ea a fost cea care mi-a deschis ochii și am început să descopăr în Veronica un copil fragil, dar în același timp puternic, un copil bun, capabil să vadă câte ceva deosebit în fiecare persoană sau lucru, un copil dornic ”să învețe lucruri noi” așa cum spune chiar ea.

Ceea ce nu cred că știe Veronica este faptul că nu doar ea a învățat lucruri noi, ci și ceilalți din jurul ei, colegii și în primul rând eu. Colegii au învățat datorită curiozității ei. Întotdeauna atunci când nu înțelegea ceva punea întrebări suplimentare, iar când obținea adevăratul sens al noțiunii pe chipul ei apărea un zâmbet larg și sincer. Știam atunci că totul este clar.

Mulți s-ar întreba ce ar putea să învețe un adult de la un copil. Răspunsul ar fi simplu: multe. Eu am învățat să fiu mai răbdătoare. Veronica m-a făcut să-mi reamintesc de ce am ales profesia de învățător, lucru de multe ori uitat, mai ales din cauza trecerii timpului și a rutinei în general. Și piesa de rezistență, m-a făcut să încep să caut ceva bun în fiecare persoană. De cele mai multe ori, sub masca unui om dur, rece și nepăsător descoperim o fire caldă, sociabilă și jovială – o fire care a apelat la această mască pentru a reuși să răzbată într-o societate aidoma măștii. Persoanele respective au ajuns așa pentru că nu au avut o ”Vera” care să le deschidă ochii și să le facă să înțeleagă că societatea suntem noi și nu invers.

M-a frapat ușurința cu care ”inventează” un joc, o poezioară sau un cântecel și mi-a făcut o deosebită plăcere ”să călătoresc” alături de ea prin lumea lui Peppa, a oiței Shaun sau mai nou în lumea sirenelor. Aștept cu nerăbdare să descopăr noi ”aventuri” alături de ea. Sper din tot sufletul să rămână același copil fericit și bun, iar cei care intră în contact cu ea să o înțeleagă și să o îndrăgească cel puțin la fel de tare ca noi, colegii ei de clasa și eu.

Reclame

Un gând despre „Marturii despre o fetita rupta din soare (5)

  1. petre spune:

    Cu totii ne aducem aminte de primul invatator.Ma bucur sincer ca Veronica a avut norocul de un mentor capabil sa inteleaga si relatiile informale in afara celor formale.Invatatoarea Susana este omul potrivit la locul potrivit in acest amplu proces de formare a relatiilor si responsabilitatilor micutilor talente printer care se Numara si Veronica
    Sunt convins ca experienta si dragostea invatatoarei Suzana creeaza mediul cel mai potrivit pentru ca viitorii adulţi să devina nişte personalităţi capabile din punct de vedere intelectual, emoţional şi moral.
    Prietenia dintre invatatoarea Susana si Veronica va avea consecinţe pozitive in cariera ei.Intodeauna o apropiere a profesorului spre elevi duce de obicei la o mai bună comunicare care este benefică în desfăşurarea procesului de învăţământ dar si a dezvoltarii personalitatii elevului. Elevii întotdeauna vor aprecia invatatorul care se aproprie de ei, care ştie să îi motiveze prin încurajări, care apreciază şi răsplăteşte pe fiecare pentru munca sa şi care mereu întreabă care sunt problemele cu care se confruntă ei, încercând să găsească o soluţie pentru a elimina orice obstacol din calea lor.
    Acest tandem invatatoare-eleva, Susana cu Veronica va devein un model demn de urmat si de invidiat in viitorul invatamantului romanesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s